Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

PÄIVITETTY 19. 11. 2019


 

 KOUVOLAN AMMATILLINEN PAIKALLISJÄRJESTÖ 1956-1959

Vuosi

Puheenjohtaja

Sihteeri

Taloudenhoitaja

1956

Jorma Laaksonen

Toivo Nummiaro,

Lauri Kaje

1957

Esko Vahter

Eero Mynttinen

Lauri Kaje

1958

Esko Vahter

Oiva Eloranta

Reino Hannukainen

Reino Pohjantähti

Lauri Kaje

1959

Oiva Eloranta

Reino Pohjantähti

Lauri Kaje

AMMATILLINEN PAIKALLISJÄRJESTÖN JÄSEMÄÄRÄT JA JÄSENOSASTOJEN MÄÄRÄT

1950

1951

1952

1953

1954

1955

1956

1957

1958

1959

-

-

-

-

-

-

1 119

1 032

633

765

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

-

 

-

-

17

10

14

12

 

Kuusi ammattiosastoa oli 1945 perustamassa

Kouvolan Ammatillista Paikallisjärjestöä.

Saapuvilla olivat seuraavat osastot:

  • Rautatieläisten liiton osastot n:o 6, 32 sekä 72,

  • Rakennustyöläisten liiton osastot n:o 60 ja 162,

  • Kunnantyöntekijäin osasto,

  • Muurarien osasto,

  • Liha ja Elintarvetyöntekijäin osasto s

  • Metallityöntekijäin osasto n:o 116.


 

Ammattiyhdistysliikkeen merkittävät toimet
1956
Yleislakko kesti 19 päivää, lakossa oli 420 000 työntekijää. Eduskunta hyväksyy yksimielisesti lain, joka kytkee maataloustulon palkansaajien yleiseen ansiotasoon. Kansaneläkelain uudistus. Tasaeläke-malli hyväksytään SAK:n, TVK:n ja STK:n vastustuksesta huolimatta.
1958
Työturvallisuuslaki
1959
Yleiseksi työajaksi 45 tuntia viikossa, keskeytymättömässä kolmivuorotyössä 42 tuntia

OSASTON JÄSENMÄÄRÄ KASVOI 1940-LUVUN JÄLKEEN VOIMAKKAASTI

Vielä 1930 luvulla osaston jäsenmäärän kasvu oli hidasta, mutta sotien jälkeen, 1940-luvun loppuvuosilta lähtien osaston jäsenmäärä kasvoi voimakkaasti rakennustoiminnan ja uusien työntekijäryhmien järjestäydyttyä ammattiosastoon. Myös seudullisesti osasto laajeni Kouvolan alueelta lähikuntiin. 1953 Osasto sai jäseniä Inkeroisten postimiehistä. Inkeroisten huonot työolosuhteet v.1957 aiheuttivat Inkeroisten postimiehissä suurta tyytymättömyyttä ja suivaantuneina osaston toimintaan Inkeroisissa toimivat osaston jäsenet erosivat osastosta, kunnes he taas järjestäytyivät osastoon vuonna 1965. Ensimmäisenä osaston jäsenistä eläkkeelle lähti Lauri Nieminen 1.1.1952. Lokakuussa 1951 osasto sai ensimmäiset naisjäsenensä. Jäsenhakemuksensa osastolle jättivät rouvat Liisa Suvisalo ja Edit Aurelahti. Vuonna 1963 ammattiosastoon liittyivät Mikkelin puhelinpiirin Kouvolan aluetoimiston virkasuhteiset asentajat ja Kouvolan Postiautotallin työntekijät, yhteensä noin 20 työntekijää. Samana vuonna osaston edunvalvontaa tehostettiin perustamalla Automiesten alaosasto. Alkuaikoina alaosaston toiminta oli vaatimatonta. Uutta puhtia haettiin 1981, milloin perustettiin osaston automiesjaos, johon kelpuutettiin kaikki ammattiosaston autonkuljettaja-nimikkeellä toimivat, autokorjaamon asentajat ja telen siivoojat.Vuoden 1964 päättyessä merkittiin osaston jäsenvahvuudeksi 78 jäsentä, joista Kouvolan ulkopuolella asuvia oli 24. Jäsenmäärä oli 1.12 1981 245 ja 1.12.1982 251, joista naisia 106 ja miehiä 145. Ammatillinen jakauma oli: Postimiehiä 88, Postinjakajia 45, Lehdenjakajia 34, Autonkuljettajia 33,

Asentajia 8, Siivoojia 6, Sähkeenkantajia 1, Eläkkeellä 36. Jäsenistä naisvaltaistunut, koska varhaisjakelu oli Kouvolassa postin suojissa.

Osastossa oli 19.1.1987 alle 30-vuotiaita nuoria yhteensä 44 henkilöä, joista naisia 5 ja miehiä 39. 1992 ammattiosasto menetti noin 100 jäsentä sanomalehdenjakajien siirryttyä Kymen Varhaisjakeluun. Osasto sopeutti toimintaansa vastaamaan vähentynyttä jäsenmaksutuloa.

Vuoden 1998 alussa siirtyi Kymen Varhaisjakelun koko jakeluhenkilöstö postin palkkalistoille. Osasto sai uusia jäseniä sanomalehdenjakelusta.

Kuvassa vasemmalta SPL:n Voikkaan osaston puheenjohtaja Eino Antila  ja sihteeri Heikki Merivirta vuosi noin 1952.

Voikkaalla postin esimiehenä toiminut Eino Antila oli Merivirtojen perhetuttu ja Heikin isä oli kysynyt kevällä 1948 löytyisikö pojalle kesätöitä. Heikki kävi jo toukokuun viimeisellä viikolla muutamana päivänä koulun jälkeen harjoittelemassa iltäpäiväkantoa ennen kuin alkoi jakaa postia yksin kesäkuun alusta elokuun loppuun. Syyskuun 1. päivänä 1949 Heikki meni vakituiseen työhön Voikkaan postikonttorille. Välillä hän oli myös Kuusaan postilla kantotyössä sekä esimiesten lomittajana. Heikin esimiehinä olivat ensin Eino Antila ja Kosti Löfroth. Heidän jäätyä eläkkeelle kantopuolelta esimieheksi siirtyi Veli Turkkila.


OSASTON TOIMIHENKILÖT 1950-1959

1950 

Puheenjohtaja A. Laakso sihteerinä, K. Niilola 
 rahastonhoitajana, K. Mettälä V. Nuorivuori
B. Laitinen.  

1951

Puheenjohtaja E. Vierula sihteeri K. Niilola,
taloudenhoitaja K. Mettälä A. Laakso
V. Nuorivuori B. Laitinen.

1952

Puheenjohtaja Einar Vierula sihteeri Kauko Niilola
taloudenhoitaja Kalervo Mettälä Armas Laakso
Viljam Nuorivuori  Bruno Laitinen

1953

Puheenjohtaja ens. postiljooni Einar Vierula varapuheenjohtaja Armas Laakso
sihteeriKauko Niilola rahastonhoitaja Kalervo Mettälä
Viljam Nuorivuori Bruno Laitinen

Varajäseninä Niilo Puolatie ja Matti Ojala.

1954

Puheenjohtaja ens. postiljooni Einar Vierula varapuheenjohtaja Armas Laakso
sihteeri Kauko Niilola rahastonhoitaja Kalervo Mettälä
Viljam Nuorivuori Seppo Niinivaara
Bruno Laitinen  

Varajäseninä Niilo Puolatie ja Matti Ojala.

1955

Puheenjohtaja V. Nuorivuori varapuheenjohtaja A. Laakso
sihteeri M. Ojala A. Immonen
Vilho Loikala B. Laitinen

Varajäseninä Y. Suuronen ja L. Savolainen.

1956

Puheenjohtaja Viljam Nuorivuori varapuheenjohtaja Yrjö Suuronen
sihteeri Matti Ojala taloudenhoitaja Raimo Rautjärvi
K.A. Nuorivuori Emil Loikala

Varajäseninä Kaarlo Nuorivuori ja Armas Laakso.

1957

Puheenjohtaja postimiesten esimies Viljam Nuorivuori varapuheenjohtaja postimies Y. Suuronen
sihteeri postimies Matti Ojala taloudenhoitaja postimies Raimo Rautjärvi
ylipostimies K.A. Nuorivuori Emil Loikala

Varajäseninä Alpo Laurila, Raimo Havasara, Oiva Alho, Armas Laakso ja Kaarlo Nuorivuori.

1958

Puheenjohtaja Uuno Jattu sihteeri K.A. Nuorivuori
varapuheenjohtaja ja luottamusmies R. Havasara rahastonhoitaja T. Muona
T. Kaaranto  M. Laine

Varajäseninä R. Rautjärvi, V. Leinonen ja I. Leinonen.

1959

Puheenjohtaja Uuno Jattu sihteeri, taloudenhoitaja ja varapuheenjohtaja K. A. Nuorivuori.
 B. Laitinen T. Muona
K. A. Nuorivuori  

Varajäseninä luottamusmies R. Havasara, A. Immonen.

SPY:n Kouvolan osaston edustukset 1950-1959

 

Aika Edustustilaisuus Osanottaja
9-11.1952

SPL:n ylimääräinen liittokokus, Helsinki

Kustaa A. Nuorivuori, Kauko K. Niilola
1953.1954

Kouvola Seura

Emil Loikala, Viljam Nuorivuori
27-28.5.1954 SPL V111 varsinainen liittokokous, Helsinki 

Einar Vierula

20.5.1957

SPL 50-vuotisjuhla

Viljam Nuorivuori
23-25.1957 SPL liittokokus Raimo Havasara
26.1.1959 Sanomalehtien jakelu- tilaisuus Lahdessa U.J. Jattu

Kuvassa Kouvolan vanha rautatieasema

Päivystys- eli tisurihuonetta rautatieasemalle oli osasto esittänyt jo osaston perustamisesta lähtien. Ilman sitä paleltiin aivan syyttä suotta. Tästä puutteesta mainittiin useissa osaston vuosikokouksissa ja toimikunta sai nuhteita asian huonosta hoidosta. Kun junat olivat myöhässä, asemaravintolassa lämmittely oli tuttua. Siellä kuultiin Seppäsen Untolta ja Revon Eikalta monta juttua.

Kouvolan asemalla oli postinvaihtoa varten 17 kärryt, joiden hankintahinta oli noin 4000 mk kappaleelta ja 12 kelkkaa, joiden hinta oli noin 2000 mk kappaleelta, postinvaihtokaluston arvo oli aika huomattava. Kaikki kalusto oli sijoitettu sekä kesällä, että talvella ulos asemalaiturille, jossa se oli alttiina sateelle ja auringolle. Lumiset kelkat ja kastuneet kärrit olivat raskaat ja epämielittävät käyttää. Ammattiosaston mielestä tämänkaltainen kaluston hoito oli epätaloudellista, joka usein aiheutti matkustavankin yleisön kirpeätä arvostelua posti- ja lennätinlaitoksesta. Vajan yhteyteen pyydetty päivystyshuone oli myös välttämätön. Kouvolan asemalle oli sijoitettu kirje- ja ristisidelaatikot, jotka tyhjennetään 10 minuuttia ennen postijunan tuloa. Matkustajat käyttivät laatikoita junien seisoessa asemalla eikä lyhyenä postinvaihtoaikana ennätetty laatikoista kertyneitä lähetyksiä käydä konttorilla selvittämässä ja lajittelemassa, vaan tehtävä oli suoritettava ulkosalla sateessa ja tuulessa, sateen pilatessa kirjeiden osoitteet ja tuulen riistäessä lähetykset postiljoonin käsistä.

Kouvolan asemalla työskenteli postinvaihdossa kahdeksan posteljoonia. jotka usein myöhästyviä junia odotellessaan olivat ympäri vuorokauden pakotetut oleskelemaan ulkona ilman suojaa. Kouvolan kautta kulkevat Kuusankosken ja Voikkaan postit tarvitsivat myös oman säilytyspaikkansa, sillä niiden kuljettaminen postikonttorille ja sieltä takaisin asemalle aiheutti huomattavasti lisätyötä. Kouvolan postiljoonit toimivat myös päivystäjinä Kuusankosken postitoimistossa. Ammattiosasto vetosi Suomen Postimiesliittoon, että se esittäisi asiaa edelleen vastanimitetylle Posti- ja lennätinlaitoksen huollon tarkastajalle. Kalustovajaa ja päivystyshuonetta koskevaan osaston kirjelmään oli SPL antanut vastauksen, jossa oli luvannut esittää asian Posti- ja lennätinlaitokselle. Puutteet rautatieaseman postinvaihdossa korjautuivat vasta 1960 uuden postin valmistuttua rautatieaseman siipeen.

POSTIMIESTEN KUORO

Kuoroon kuuluivat eripituisia aikoja ainakin seuraavat postimiehet: Bruno Laitinen, Taimo Mikkola, Yrjö Suuronen, Teuvo Muona, Matti Ojala, Niilo Puolatie, Matti Laine, Uuno Jattu, Veli Leinonen, Lauri Niveri ja Raimo Saarinen. .

 
Kouvolan posti- ja lennätinkonttorissa palvelevien postimiesten keskuudessa virisi kuorolauluharrastus postimies Alpo Laurilan aloitteesta 1950-luvun alussa. Hän kokosi laulutaitoisia postimiehiä päämääränä neliääninen kuoro. Kaikkiin ääniin saatiinkin kaksi laulajaa. Kahdeksan miehisenä kuoro sitten esiintyikin. Joskus oli kyllä väkeä vähän enemmänkin. Alpo Laurila johti kuoroa koko ajan, minkä kuoro oli koossa, eli noin 30 vuotta. Kitaraa apuna käyttäen hän opetti uudet laulut jokaiselle äänelle. Alussa harjoitukset pidettiin Alpo Laurilan kotona. Myöhemmin saatiin harjoitella postikonttorin tiloissa.

Harjoitettava ohjelmisto käsitti suppeudestaan huolimatta erilaisiin tilaisuuksiin sopivia lauluja, joita johtaja oli valinnut mieskuorolaulujen kokoelmasta. Useista lauluista hän myös teki omia sovituksia juuri tämän kuoron mahdollisuuksia silmällä pitäen. Alussa päätettiin pitää harjoitukset aina perjantaisin. Tästä säännöllisyydestä täytyi ennen pitkää luopua. Suurin osa laulajista oli vuorotyössä, joten vapaat eivät sattuneet kaikille samaan aikaan.

Uuno Jattu tuli kuoron toimintaan mukaan vuoden 1953 alusta laulamaan toista bassoa. Sinä vuonna kuorolla oli myös ensimmäinen esiintyminen. Siitä lähtien kuoro pyydettiin laulamaan lukuisiin erilaisiin henkilökunnan yhteisiin - sekä myös yksityisiin tilaisuuksiin. Kuoro lauloi konttorin henkilökuntaan kuuluvien merkkipäivillä, erojuhlissa, häissä ja hautajaisissa. Suurempiinkin tilaisuuksiin kuoroa kaivattiin ohjelmansuorittajiksi. Kuorolaulu raikui mm. henkilökunnan Kristillisen yhdistyksen tilaisuuksissa, puhelinvälittäjien koko maata käsittävässä kokouksessa sekä laitoksen talvimestaruuskisojen iltajuhlassa. Ilmeisesti postiväki piti laulusta, koska kuoroa odotettiin esiintymään yhä uusiin tilaisuuksiin.

Kuoron toimintaa järjestää ihan viralliseksi vuoden 1953 syksyllä. Kouvolassa vieraili 17.10.1953 Helsingin Postimiesten kuoro antaen konsertin Kymen Lukossa runsaalle kuulijakunnalle. Myös Kouvolan Postimieskuoro esiintyi konsertissa kolmella laulullaan. Yleisö antoi esityksille raikuvat suosionosoitukset. Seuraavana aamuna kuoro kokoontui Hotelli Hospitziin neuvonpitoon. Siellä majailivat helsinkiläiset vieraat kehottivat kuoroa liittymään Postikuorojen liittoon. Järjestäytymistä varten saatiin myöhemmin oikein mallisäännöt. Seuraavan harjoituksen yhteydessä pidettiin kuoron järjestäytymiskokous. 23.10.1953 päätettiin perustaa mieskuoro Kouvolan Postimieslaulajat. Kokouksessa oli mukana kymmenen postimiestä. Virkailijat valittiin eri tehtäviin, mutta tämän pidemmälle ei tässä järjestäytymisasiassa edetty.

Kuorolla ei ollut mitään rahavaroja, eikä esitykset mitenkään rahallisesti korvattu. Saman linjan mukaan ei kuoronjohtajallekaan koko aikana maksettu minkäänlaista palkkiota uurastuksestaan. Toimintaa sentään oli, vaikka se välillä eri syistä pääsi katkeilemaan.

Uuno Jatun muistiinpanojen mukaan hän oli ollut 27:ssä eri tilaisuudessa kuoron mukana laulamassa. Tämän lisäksi oli kuoro esiintynyt useissa pikkujoulujuhlissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa Uuno ei ollut mukana.

Postimieskuoro teki musiikkiretken Suolajärvelle, postiväen kesänviettopaikkaan 8.8.1979. Postiliiton Kouvolan osasto avusti retken muonituksessa, niin kuin se oli joskus avustanut kuoroa nuottien hankinnassa. Päärakennuksen terassilla vanhat laulajaveteraanit lauloivat pitkän ohjelman 30-vuotisen kuorotoiminnan kunniaksi. Tämä virkistysretki oli samalla myös eräänlainen kuorotoiminnan päätöstilaisuus. Laulajat lähestyivät eläkeikää. 1980-luvun aikana lähes kaikki kuoron jäsenet siirtyivät laitoksen palveluksesta eläkkeelle.
 

Uuno Jatun mielestä kuoro täytti hyvin sen tehtävän, jota kaavailtiin alkuaikojen harjoituksissa. Koko postimeskuoron toiminta oli osoitus siitä mitä yksi energinen ja osaava musiikkimies voi saada aikaan. Hän, Alpo Laurila jouti tekemään lujasti töitä ja taistelemaan monia vaikeuksia vastaan ennen kuin kuoro oli esiintymiskunnossa. Hänellä oli luja tahto ja usko asian onnistumiseen ja niin tapahtuikin. Aikansa harjoiteltuaan ryhmä postimiehiä pystyi esittämään oivallista mieskuorolaulua kuulijoitten ihastukseksi ja ihmetykseksi mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa.


Matti Laine muisteli, että joulu oli postissa kautta aikojen varsin kiireistä aikaa.

1950-luvulla oli tapana, että jo Tapaninpäivänä tultiin töihin joulukortteja lajittelemaan, silloin kun ei vielä ollut erillistä korttilajittelua kuten nykyään. Pääsiäisenä oli pääsiäiskortteja monin verroin enemmän kuin nykyään. Silloin tultiin toisena pääsiäispäivänä töihin, ilman mitään pyhätyökorvauksia. Jouluaattona oli kaksi kantoa, kuten muinakin arkipäivinä, mutta koska postia oli paljon, venyi työpäivä iltamyöhälle ja loppupiirillä sitä oli jo melko väsynyt ja nälkäinen. Muistan erityisesti erään jouluaaton, jolloin kello oli jo pitkälti yli iltaseitsemän ja olin tosi väsynyt tullessani Tornionmäentielle. Hintikan isäntä oli rapuilla vastassa ja kutsui postipojan sisälle ja antoi kirjekuoressa sievoisen rahasumman, jonka oli perinteisesti lähitaloista postipojalle kerännyt. Lisäksi hän koko talon joulutoivotusten yhteydessä ojensi minulle suuren ja herkullisen omenan, jonka söin heti ja sain taas lisää puhtia loppupiirille”.

Ennen postinumeroiden tuloa postiosoitteisiin lajittelu vaati erityistä osaamista. Niinpä lajittelu suoritettiinkin ammattitaitoisten postimiesten toimesta. Joulukorttien määrän voimakas kasvu herätti ammattiosastossa vaatimuksen erillisestä ruuhkatyökorvauksesta. Postinumerouudistuksen ja lajittelukeskus-järjestelmän toteutumisen myötä 1980-luvun alkupuolelta lähtien Kouvolaan perustettiin joulunajaksi erillisiä joulukorttilajittelukeskuksia ja työvoimana alettiin käyttää postin ulkopuolista työvoimaa, lähinnä opiskelijoita.


© Raimo Heikkilä

 

©2019 Raimo Heikkilä - suntuubi.com