Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Päivitetty 7.8.2019              

 Ammattiosaston kokous 5.10.1915 OSASTON PERUSTAMINEN

 

Heti Posteljooniyhdistyksen perustamisen, jälkeen 1906, useille paikkakunnille perustettiin liiton ammattiyhdistyksiä. Kymenlaaksossa ennen Kouvolan yhdistystä ammattiosastot oli perustettu vuonna 1906 Kotkaan ja Haminaan. Kouvolassa tätä ammattiyhdistyksen innostusta ja aatteen valoa odotettiin vielä noin 10 vuotta. Suomen Postiljooniyhdistys perustettiin Tampereella 7-9 päivinä 1906. Tilaisuudessa hyväksyttiin sille säännöt ja hahmoteltiin sen tehtävät ja tavoitteet. Yhdistystä perustamaan oli saapunut osanottajia maan jokaisesta kaupungista ja lisäksi eräiltä eräiltä maaseutupaikkakunnilta, kaiken kaikkiaan 59. 1910-luvulla monet käsityön taitajat ja kauppamiehet olivat Kouvolaan kotiutuneet ja postissakin oli kuusi kantopiiriä. Sähkövalot vilkkuivat jo joissakin kouvolalaisten ikkunoista ja Kouvola oli juuri pikkutaajamaksi syntynyt. Kuusankoskelta levinnyt osuuskauppa-aate ja liiton käännytystyö saattoivat myötävaikuttaa myös posteljoonien ammattiosaston perustamiseen paikkakunnalle 5. lokakuuta 1915. Myös muu yhteiskunnallinen valitustyö elpyi paikkakunnalla. Kulttuuririentoja järjestettiin ja ulkopaikkakuntalaiset esiintyjät vierailivat myös Kouvolassa.
Kaikki Kouvolan posteljoonit, seitsemän miestä teki siis päätöksen perustaa Postiljooniyhdistys Kouvolaan oman ammattikunnan etuja valvomaan. Postiljooniyhdistyksen Kouvolan yhdistyksen perustamistilaisuus pidettiin matkailijakoti Untolan salissa.
Matkustajakodin kohtaloksi tuli tuhoutua tulipalossa 1.3.1940 venäläisten pommikoneiden hyökätessä Kouvolaan.
Yhdistyksen perustamiskokouksessa paikalla olivat kaikki Kouvolan postiljoonit:
W. Hietanen  E. Lindroos
H. Kolehmainen U. Kolehmainen
 W. Suolanen K. Rohrer
N. Wiinikainen  
Seisomasa vasemmalta Heikki Kolehmainen, Kaarlo Naukkarinen, Pentti Kausalainen. Istumassa vasemmalta Viktor Hietanen ja Emil Lindroos.
Osaston puheenjohtajana 1915-1917 toiminut Viktor Hietanen syntyi 25.2.1882 Jaalassa. Entiseltä ammatiltaan hän oli työmies. Hänet otettiin ylimääräiseksi postin palvelukseen 6.2.1907. Wihtori Suolanen syntyi 17.11.1886 Sippolassa. Hänet otettiin postin palvelukseen 12.6.1913 ja vakinaistettiin 1.9.1918. Hän oli entiseltä ammatiltaan maanviljelijä. Osaston puheenjohtajana hän toimi 1919 ja oli ensimmäinen varakirjuri.

 

Kuvassa Heikki Kolehmainen perheineen.

 


 

Uuno Uuno Kolehmainen syntyi16.6.1887 Kontiolahdella. Hänet otettiin Postinpalvelukseen 10.6.1911. Entiseltä ammatiltaan hän oli työmies.

 

KOUVOLAN POSTIMIESTEN AMMATTIOSASTON TOIMINNAN TARKOITUS

Ammattiosaston tavoitteena oli jäsenten ammatillisten ja taloudellisten etujen ajaminen. Tämän päämäärän saavuttaakseen ammattiosasto järjesti:

  • kokouksia, luentoja, esitelmä- ja huvitilaisuuksia sekä juhlia

  • osaston keskuuteen perustettiin huvi-, urheilu-, työpaikka-, ja ammattiin kohdistuvia jaoksia

  • Osasto teki tarpeen vaatiessa esityksiä työ-, palkkaus ja sosiaalisten olojen korjaamiseksi.

  • Osaston toimihenkilöiden ja luottamusmiesten kanssa valvottiin työehtosopimusten ja lakien sekä asetuksien noudattamista

  • harjoitettiin kesämökkitoimintaa osaston omistamilla kesämökeillä ja pienimuotoista kahvila-kioskitoimintaa

  • järjestettiin arpajaisia ja rahankeräyksiä

  • pidettiin vippikassaa

  • Annettiin ammattiyhdistyksen alkuaikoina ammatillista koulutusta ja myöhemmin ammattiyhdistyskoulutusta.

  • osaston toimintaedellytysten parannuttua osastolla oli entistä tehokkaammin pystynyt tarjoamaan jäsenistölle mahdollisuuksia, virkistys-, retkeily- ja urheilutoiminnan tukemiseen.

  • pyrittiin luomaan hyvät ja luottamukselliset suhteet naapuriosastoihin, Postiliiton johtoon ja muihin Postiliiton osastoihin.

S.P.YN KOUVOLAN OSASTON VUOSIKERTOMUS VUOSILTA 1915 JA 1916

S .P.Yn Kouvolan osasto perustettiin lokak. 5 pv 1915, tähän tilaisuuteen, joka pidettiin matkailijakoti "Untolan" salissa, oli saapunut kaikki Kouvolan postiljoonit ja keskus toimikunnan puheenjohtaja Olavi Savo. Hän teki lyhyesti selvää S.P.Yn toiminnasta ja kehoitti osastomme virkailijoita täsmällisesti sekä uutteruudella tehtävissään toimimaan. Senjälkeen syötiin samassa paikassa vielä yhteinen illallinen ja lopuksi Olavi Savo toivotti vielä onnea ja menestystä tälle uudelle osastollemme.

Osastomme virkailijoina ovat olleet: 

puheenjohtajana W. Hieta­nen  varapuheenjohtajana E. Lindroos, 
kirjurina N. Wiinikainen varakirj. W. Suolanen
rahastonhoitajana K. Rohrer joka samalla on toiminut hautausapurenkaan asiamiehenä  johtokunnan jäsene­nä H. Kolehmainen

ALKU näyttikin hyvin lupaavalle ja kohta tämän jälkeen ruvettiinkin hommaamaan postiljoonien yleistä iltamaa, joka sitten pidettiin tammik. 6 pnä Kouvolan kylän W.P.K:n talolla. Iltamissa oli runsas ohjelma, jonka suorituskin onnistui kohtalaisesti. Sitten kuukausi jälkeenpäin järjestimme taasen samalle tasolle naamiaiset, tälle, niinkuin edellisellekin iltamalle antoi yleisö runsaan kannatuksensa, joten rahallinenkin tulos näistä tilaisuuksista oli erittäin runsas meikäläisiin oloihin verraten. Mutta mikä lienee sitte toimintahalun ja innostuksen osastomme jäseniltä vienyt, kun ei senjälkeen ole enään yhtään huvitilaisuutta järjestetty? Vuonna 1915 pidettiin kaksi kokousta ja 4 v.1916 . Yhteensä on osastollamme siis ollut kuusi kokousta, joissa on pöytäkirjaan merkitty yhteensä 34 pykälää. Tarkempi selonteko asioista selviää pöytäkirjoista. Osastomme tiliasema näyttää tuloja yhteensä 617:95 ja menoja yhteensä 495:10. Osastomme kassassa on siis rahaa yhteensä Smk. 122:85.

© Raimo Heikkilä

 

©2019 Raimo Heikkilä - suntuubi.com