Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Päivitetty 26.8.2019


Kouvolan Kotkankallio oli tyypillistä rautatieläisten asuinaluetta.  Asuessani Kotkankalliolla siellä  oli 8 vuokra rivitaloa, joissa asui noin 30 perhettä. Omakotitalon vuokratöllejä oli 20. Kaikkiaan mäellä oli suurinpiirten 140 asukasta. 

Kotkankallio on ensimmäisiä asuinalueita "radan alapuolella", lähellä keskustaa ja vanhan Kotkan radan läheisyydessä. Monet Kotkankallion rivitaloista siirrettiin Kouvolan keskustan asemapuistosta. Kotkankalliolla asuttiin vanhassa puuidyllissä, missä oli tilavat pihat ja kerrostalot tekivät vasta tulemistaan. Nykyisin Kotkankallion katuja ovat Opastinkuja ja Halkotarhantie. Rautatieläisten asuinalue rajoittui Kotkankallionkatuun ja Kalliokatuun..

Kotkankallion pölyt tuli puhdistettua keväällä 1973 perheeni muutettua Eskolanmäkeen, Viialankatu 3:een. Elon laskuopin mukaan Kotkankalliolla vietin noin 17 vuotta elämästäni.

Rautatieaseman vieressä olleet viimeiset VR:n puutalot purettiin 1970-luvulla.

Viimeinen muisto entisestä Kotkiksesta on poissa, sillä tulipalo tuhosi 28.6.2013 viimeisen pystyssä olleen vanhan rivarin. Joitakin Kotkankallion vanhoista puurivitaloista, eli kasarmeista, siirrettiin Kouvolan keskustan asemapuistosta. Myös alueella ollut viimeinen rivitalo oli kotoisin sieltä.
 

Kotkankallion pölyt tuli puhdistettua keväällä 1973 perheeni muutettua Eskolanmäkeen, Viialankatu 3:een.

Ennen muuttoani Eskolanlanmäkeen tutustuin seutuun mummoni asuessa Eskolan talossa. Kotkankallion naapurillamme, Skönin Votella oli kanala Eskolan talon navetassa. Jos kuka, niin Vote oli yritteliäs maanviljelijä. Hänellä oli komea traktori, jolla hän meni Kotkankalliolta vuokratiluksille. Kanalan pito sai nolon lopun salmonellan saastuttamassa kanalassa.

 

©2019 Raimo Heikkilä - suntuubi.com